HAP codec usage

General discuss about Modul8

Moderator: Garagecube

HAP codec usage

Postby johnghadimi » Wed May 25, 2016 8:53 pm

Has anyone been encoding their videos with the HAP codec? Just curious if you are experiencing what I'm experiencing:

- I've take a 30MB h264 file for a sample test
- I did the regular HAP codec. It turned it into a 500MB file
- Used HAP Q. Turned it into a 1GB file!

What is the purpose of this codec? I thought it was meant to be an optimized codec. These files are huge. I'm just not sure why I would ever use this codec, if my H264 files are already super optimized. :D
johnghadimi
Junior Member
 
Posts: 3
Joined: Wed May 25, 2016 8:22 pm

Re: HAP codec usage

Postby anomad » Thu May 26, 2016 4:59 pm

. if i understand HAP correctly, it's optimized for playback/scrubbing video (and can also do an Alpha channel when Modul8 implements that feature)…

. H.264 is decompressed by the CPU - so, if you're running a lot of videos, effects or other applications - playback can suffer or other programs will lag…

. Modul8HD is supposed to fix that when it's released.

-james
(a nomad. )
anomad
master
 
Posts: 411
Joined: Sun Oct 21, 2007 10:07 pm
Location: north cakalacky, usa

Re: HAP codec usage

Postby broken » Fri Jun 10, 2016 5:55 pm

Low CPU and GPU offloading is why I used HAP..

I had plenty of SSD space for the larger files (Raid 0 too!), 6gb VRAM and experienced much lower overhead running more layers of HAP vs PhotoJPEG

That being said.. with much larger file sizes, and Modul8 being a 32bit Quicktime app.. that 4gb of usable ram gets used up awfully quick... so there's some performance issues I experienced there, but was able to remedy it a little with a RAMDisk and would copy HAP media files to the RAMDisk and playback would be improved.
User avatar
broken
super8 member
 
Posts: 112
Joined: Sun Dec 23, 2012 11:44 pm
Location: canada

Re: HAP codec usage

Postby boris » Sat Jun 25, 2016 10:06 pm

Hi there,

I have some good news, the upcoming version 3.0 resolve the performance issue using HAP.
The performance are going to be amazing you can play up to 8K movie!

The Beta version will be available in the next few weeks.

Boris.

broken wrote:Low CPU and GPU offloading is why I used HAP..

I had plenty of SSD space for the larger files (Raid 0 too!), 6gb VRAM and experienced much lower overhead running more layers of HAP vs PhotoJPEG

That being said.. with much larger file sizes, and Modul8 being a 32bit Quicktime app.. that 4gb of usable ram gets used up awfully quick... so there's some performance issues I experienced there, but was able to remedy it a little with a RAMDisk and would copy HAP media files to the RAMDisk and playback would be improved.
Boris * GarageCUBE team
User avatar
boris
GarageCUBE team
 
Posts: 888
Joined: Mon Jun 28, 2004 12:36 am
Location: Geneva

Re: HAP codec usage

Postby boris » Fri Jul 29, 2016 7:38 pm

Modul8 V3.0 Beta 1 is released today!
viewtopic.php?f=1&t=9577

Enjoy!
Boris.
Boris * GarageCUBE team
User avatar
boris
GarageCUBE team
 
Posts: 888
Joined: Mon Jun 28, 2004 12:36 am
Location: Geneva

Re: HAP codec usage

Postby johnghadimi » Sat Aug 13, 2016 7:22 pm

Appreciate the replies. Looking forward to taking V3 for a test drive. :)
johnghadimi
Junior Member
 
Posts: 3
Joined: Wed May 25, 2016 8:22 pm

Re: HAP codec usage

Postby Molt11 » Tue Jun 20, 2017 12:12 pm

With
https://yumdownload.com/quicktime
the help of I tried to reproduce 4K, but here about the 8K it's pretty sci-fi))), what do you say?
So I have to try modulus and codec, I can probably reproduce ...
Chasing the performance with such rapid equipment growth, hmm, I don`t have time to update my software in fact, please, progress is not so fast !!!!)))
Molt11
Junior Member
 
Posts: 1
Joined: Tue Jun 20, 2017 12:06 pm


Return to Modul8 (General)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests